Sargad själ

Sargad själ

I rollerna
Kvinnan: Cecilia Ljung
Mannen: Claes Eriksson
Flickan: Fanny Hallgren
Mamman: Sara Fridh
M.fl.

Produktionsuppgifter
Regi: Martin Birgerson
Foto: Mikael Ögren
Ljud: Mimmi Söderlund Lantz, Mattias Fransson
Produktionsledare: Sujata Svensson
Regiassistent: Cengo Esmer
Klipp: Martin Birgerson, Sujata Svensson
Ljudläggning: Martin Birgerson
Manus: Mikael Ögren, Mirjam Johansson
M.fl.
Produktionsår: 1999

Tekniska uppgifter
Speltid: 6 minuter
Format: 1.66:1, 35 mm
Ljud: Dolby SR Stereo

Sargad själ

En prostituerad kvinna vandrar längst en mörk stadsgata. För att inte möta folks blickar tittar hon ner i gatan men kan trots inte det undgå pikar. Till slut blir det för mycket och kvinnan sätter sig gråtande ner, då hjälp från ett oväntat håll anländer...

Sargad själ är en samproduktion mellan Martin Birgerson, Sujata Svensson, Cengo Esmer och Mikael Ögren som tillsammans gick på Kulturamas filmskola i Stockholm. I filmens huvudroll ser vi Cecilia Ljung.

Nominerad

Sargad själ hade premiär den 2 februari 2000 på den 23:e Göteborg Film Festival. Premiärvisningen skedde på festivalens huvudbiograf Draken där filmen visades som förfilm till den finska långfilmen The geography of fear. Sargad själ var en av åtta kortfilmer som var nominerad till bästa film och kämpade om 50 000 kr i festivalens kortfilmstävling - Best swedish short 2000. Trots 1800 besökare och mycket bra respons från flera håll blev Sargad själ utan pris vid utdelningen på festivalens avslutningsfest, ändå måste festivalveckan ses som en succé.

Fler visningar

Det gavs flera tillfällen för intresserade att se Sargad själ efter filmfestivalen i Göteborg. Först på Filmstaden i Gävle, 25-26 februari 2000 där filmen visades sammanlagt fem gånger som förfilm till Hannes Holms och Måns Herngrens film "Det blir aldrig som man tänkt sig". Visningarna blev över förväntan och med hjälp av huvudfilmen sågs Sargad själ av cirka 2000 besökare. Den 2 mars 2000 visades filmen på Katrineholms Filmstudio där den gick som förfilm till den engelska långfilmen "Hilary & Jackie". Under november månad 2000 var det befolkningen i Västerås som hade möjligheten att se Sargad Själ då den gick som förfilm till Roy Anderssons film "Sånger från andra våningen" på Elektrabion. Totalt hann cirka 1000 personer se filmen. Drygt ett år senare, den 7 november 2001, visades Sargad själ som förfilm hos Linköpings filmstudio Cinemax då de visade Roy Anderssons film "En kärlekshistoria".

Hittills har runt 5000 besökare sett Sargad själ på bio, vilket måste anses vara väldigt bra siffror för en kortfilm.

Filmen i media

Sargad själ väckte stor uppmärksamhet i media med bl.a artiklar i Östgöta Correspondenten, Eskilstuna Kuriren, Katrineholms Kuriren, Gefle Dagblad och Arbetarbladet. Några av artiklarna finns att läsa här.

Se filmen

playlogga Titta!