Nalle Hämnaren

Nalle Hämnaren

I rollerna
Kvinnan: Lina Äse
Dockskötare: Pernilla Svantesson

Produktionsuppgifter
Manus & regi: Martin Birgerson
Foto & klipp: Martin Birgerson
Ljudläggning: Martin Birgerson
Stillbild & originalmanus: Pernilla Svantesson
Produktionsår: 2002

Tekniska uppgifter
Speltid: 2 minuter
Format: Super8 - DVCam - 16mm
Ljud: stereo - mono

Nalle Hämnaren

Nalle bor i en bokhylla. Största delen av sin tid ägnar han åt att titta på tv, dvs när den är på. Det är kvinnan som Nalle bor hos som bestämmer över fjärrkontrollen och Nalle har bara att anpassa sig. En dag, när Nalle inte får se sitt favoritprogram rinner tålamodet över, det har blivit dags för hämnd!

"Efter en tids funderande, flera manusförslag och många meters vandrande i min lägenhet påkallar plötsligt Nalle min uppmärksamhet från sin plats i bokhyllan. När jag sedan hittade en gammal super8-kamera i garderoben föll alla bitar på plats..."

Så skrev jag i programmet till Göteborg Film Festival, men riktigt så gick det inte till. Allt började egentligen sommaren 2002 då jag packade upp lådor med min gamla leksaker. I en av lådorna satt Nalle, eller "the Ark-Nallen" som min flickvän började kalla honom eftersom han enligt henne såg ut att passa in i bandet. Nalle fick sitta i vår bokhylla och en dag fick min flickvän för sig att skriva en berättelse om Nalle, en historia som handlar om Nalle Hämnaren som bor i en bokhylla och ägnar sin tid åt att lyssnar på The Ark och tittar på Björnes Magasin på tv. I det färdiga filmmanuset försvann the Ark eftersom vi aldrig skulle kunna ha råd att ha med deras musik i filmen, kvar är dock Björnes Magasin och kvinnan som Nalle bor hos.

Premiär

Nalle Hämnaren hade premiär den 25 januari 2003 på Göteborg film festival och visningen skede på Pusterviksteatern inför en skrattande publik. Tre visningar till ägde sedan rum under festivalveckan bl.a. som förfilm åt den libanesiska långfilmen Terra Incognita på Hagabion. Under festivalen sågs Nalle Hämnaren av cirka 450 personer.

Flera nallefilmer

Nalle Hämnaren är inte en helt och hållet unik film, många gånger förr har onda dockor av olika slag rört sig på vitaduken. De mest kända får väl anses vara filmerna om Chucky som får liv. Även nallar har rört sig tidigare, också i Sverige. 1999 gjorde Rebecka Llerena filmen Teddy om den svartsjuka nallen med samma namn, en film som jag delvis gjorde ljudet till.

Se filmen

playlogga Titta!